Ontmoeting met Wijchen in de vroege middeleeuwen

Ga terug

Zaterdag 14 april organiseren de Vrienden Museum Kasteel Wijchen een wandeling door vroegmiddeleeuws Wijchen met aansluitend een bezoek aan het museum.

Op de routes van Keulen en Maastricht naar Nijmegen liggend is Wijchen voor de Romeinen steeds van strategisch belang geweest. In de derde eeuw zetten ze Franken als hulptroepen in. De oudste graven van ca. 450 n.C., gevonden op het grote Merovingische grafveld in het centrum van Wijchen, zijn dan ook van Franken in Romeinse dienst. Wijchen moet dus een veilige plek zijn geweest. Daaraan ontleent de plek zijn naam Wighene, wat omheinde plek betekent.
De nederzetting trok nieuwe Frankische bewoners aan en werd een noordelijk steunpunt van het Merovingische koninkrijk. Gezien de rijke grafvondsten was in het Merovingische Wijchen een elite de baas. Prachtige sieraden lieten ze komen uit Noord-Frankrijk, Zuid-Duitsland en zelfs Scandinavië. In een graf van een jonge vrouw uit ca.600 werd een prachtige kralensnoer gevonden.
De vraag is nog steeds hoe het komt dat, anders dan bij andere belangrijke vindplaatsen van Merovingische grafvelden, het grafveld in Wijchen rond 650 wordt verlaten. Eén van de theorieën is dat het dorp overging op het christelijke geloof en dat er een nieuw grafveld werd ingericht op de plek waar nu de St.Antionius Abtkerk staat.

Wandeling en museumbezoek

Op zaterdagmiddag 14 april 2018 kunt u het vroegmiddeleeuwse Wijchen ontdekken. De middag start op de Markt met een wandeling onder leiding van historicus Wim Kattenberg. U wandelt langs het Merovingisch grafveld. Vervolgens gaat u langs de St. Antonius Abtkerk, het recent ontdekte vroegmiddeleeuws dorp aan de Oosterweg en via de stroomgeul van de Elst naar het museum.
In het museum wordt u ontvangen met koffie of thee waarna conservator Ben Teubner aan de hand van bijzondere vondsten verder uitleg geeft over vroegmiddeleeuws Wijchen.

Programma

13.30 uur start wandeling bij de pomp op de Markt in Wijchen
14.30 uur ontvangst met koffie/thee in het Kennislab (eerste verdieping kasteel Wijchen)
15.00 uur toelichting in museum
16.00 uur einde

Prijs

Deelname is gratis

Aanmelden

U kunt zich aanmelden bij:
Wim Kattenberg, E. wakattenberg@outlook.com – T. 024 6414 837 of via onderstaand formulier.

Voor meer informatie over de Vrienden Museum Kasteel Wijchen klik hier.

Aanmelden wandeling 14 april 2018
  • Name*
  • Email*
  • Aantal personen*

 

Deel dit bericht