Gelderse smaken: recept november

Ga terug

Dit najaar werken acht kleine Gelderse musea met het thema voeding en gerechten. Er zijn exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten voor jong en oud, voor oud- en nieuwkomers, voor leerlingen en toeristen.

In het kader van dit project wordt elke maand een recept gepubliceerd. Hierbij het recept voor de maand november:

Blote billetjes in het gras

Rond 1900 eten de kinderen in het Elisabeth Weeshuis te Culemborg bijna iedere dag stamppot. Een van deze stampotten is blote billetjes in het gras, een gezond gerecht met aardappelen, snij-, witte bonen en worst.

Onderstaand recept komt uit Praktische Recepten van de huishoudschool “Mariakroon” Culemborg (1930):
“Kook de snijbonen uit ’t zout eenige malen af, tot de smaak niet meer zout is, de laatste maal tot ze 3/4 gaar zijn. Leg ze dan op de afgegoten, afgekookte aardappelen met wat water en desgewenscht wat gare witteboonen. Laat dit gaar smoren en stamp het door elkaar. Dien er rookworst bij, die afzonderlijk of in den stamppot gekookt is.’’

 

( Foto: Hulp in de huishouding Marie Gerritsen aan het werk in de keuken van het Culemborgse Elisabeth Weeshuis, circa 1930. Collectie Elisabeth Weeshuis Museum Culemborg.)

 

Deel dit bericht