Gelderse Smaken: recept december

Ga terug

Dit najaar werken acht kleine Gelderse musea met het thema voeding en gerechten. Er zijn exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten voor jong en oud, voor oud- en nieuwkomers, voor leerlingen en toeristen.
In het kader van dit project wordt elke maand een recept gepubliceerd. Hierbij het recept voor de maand december:

Salade van vergeten groenten

Ingrediënten:
Oerwortel (oranje, geel, paars met wit, paars met oranje), lollo rosso, kropsla, rucola, bieslook, dille, serranoham, olijfolie, peper en zeezout, 250 ml water, 250 gram suiker, 250 ml witte wijn azijn, eetbare bloemen

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 70 graden
2. Leg de seranoham op een bakplaat en droog de seranoham
3. Maak de zoet zuur door heet water door de te roeren suiker. Los de suiker op. Voeg de witte wijn azijn toe.
4. Schil de wortel
5. Snij elke wortel in dunne plakjes, bewaar in verschillende bakjes
6. Giet de zoetzuur over de wortel
7. Bewaar in de koelkast tot serveren
8. Pluk de lollo rosso en kropsla. Was de sla
9. Meng de sla met de rucola, knip de bieslook en pluk de dille
10. Meng de salade
Voor het serveren: Laat de zoetzure groenten op de theedoek uitlekken, schik de wortels op het bord, maak de salade aan met olijfolie, peper en zout, schik de salade op de wortel, leg de serranoham op de salade en schik de bloemen op de ham.

Met dank aan kookdocent Teunjan van Ooijen van het Accent Praktijkonderwijs in Nijkerk

Foto: Salade van vergeten groenten, foto Museum Nijkerk

 

 

Deel dit bericht