Dagelijkse kost!

afgelopen: 7 maart 2014 tot 15 juni 2014.

Dagelijkse kost! – Eten en drinken in Wijchen vanaf 1950

Eten en drinken staan meer dan ooit in de belangstelling. Niet alleen lekker, maar ook naar gezond, eerlijk en duurzaam zijn termen die vaak opduiken. In alle overvloed die ons ter beschikking staat vragen steeds meer mensen zich af: wat moeten we eigenlijk eten? De huidige trend is dat men teruggrijpt op het verleden, de tijd waarin veel mensen nog
eigen slachtvee en een moestuin hadden. Vroeger was alles beter en lekkerder. Maar is dat eigenlijk wel zo?

In de tentoonstelling Dagelijkse Kost nemen we de bezoeker mee in een reis door een halve eeuw lokale voedselgeschiedenis.
In relatief korte tijd maakte de Wijchense eetcultuur een grote ontwikkeling door. Nog niet zo lang geleden hing in het najaar het geslachte varken aan de ladder. In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog had het gemiddelde huishouden maar weinig te besteden. Vlees, groente en fruit kwamen grotendeels van het eigen erf en werden geweckt en gepekeld voor tijden van schaarste. De toenemende welvaart vanaf het einde van de jaren vijftig brengt grote veranderingen in de omgang met eten en drinken. Elektrische apparaten en supermarkten zorgen voor
variatie, gemak en tijdswinst in de bereiding van de dagelijkse kost.

Tegenwoordig zijn deze elementen niet meer weg te denken in onze eetcultuur. Tegelijk klinken er kritische geluiden over E-nummers en bio-industrie. Hoe vertaalt dit zich naar de praktijk? Met persoonlijke verhalen, foto´s en objecten, geeft Dagelijkse Kost letterlijk een kijkje in de Wijchense keuken.

 

Deel dit bericht