Filmlezing over middeleeuwse vrouwen in films

Zondag 15 januari 2023 neemt filmdocent Constant Hoogenbosch je mee in de wereld van de film en hoe de middeleeuwse vrouw in films wordt gepresenteerd.

Er zijn veel films over de middeleeuwen en films die zich afspelen in de middeleeuwen. Maar hoe wordt in die films de vrouw gepresenteerd en klopt dat wel met de werkelijkheid? Zijn er onwrikbare clichés en misvattingen? Constant Hoogenbosch neemt de proef op de som en illustreert aan de hand van filmbeelden hoe het staat met de representatie van de vrouw in films over en rond de middeleeuwen. Historisch correct of niet, een hilarische knipoog is gegarandeerd.

Zondag 15 januari 2023 van 15:00-16:00 uur.

Prijs voor deelname

De lezing is inbegrepen bij een museumticket, géén extra toeslag.

Wil je de lezing bijwonen? Reserveer dan een plekje via onderstaand formulier.

Over Constant Hoogenbosch

Drs. Constant Hoogenbosch (Nijmegen, 1967) studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen met bijvakken Kunstgeschiedenis, Filosofie, Sociologie en Culturele Antropologie. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de film-, televisie- en radiowereld werd in 2000 mediabedrijf Movie Machine opgezet. Hoogenbosch werkt door heel Nederland (en internationaal) met en voor filmhuizen, culturele centra, bedrijven en onderwijsinstellingen. Hij doceert over uiteenlopende onderwerpen uit de film- en mediawereld en is werkzaam als docent Filmgeschiedenis, Filmanalyse en Mediatheorie, docent Journalistiek en docent fotografietheorie aan het Rijn IJssel College in Arnhem. Verder is hij verbonden aan de Breda University en aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (Eye). Hoogenbosch is als vaste filmredacteur wekelijks te horen op Radio Gelderland, verschijnt regelmatig in Radboud Reflects en werkt samen met diverse filmfestivals in binnen- en buitenland. Naast educatieve werkzaamheden werkt Hoogenbosch aan diverse filmprojecten, crossovers tussen film en andere kunstdisciplines en is hij regelmatig gastprogrammeur en adviseur voor filmhuizen. Hoogenbosch is ook een van de grondleggers en oprichters van het internationaal kortfilm festival Go Short in Nijmegen en realiseerde het strip- en comics festival De Klare Lijn.

Constant Hoogenbosch

Constant Hoogenbosch. Foto: Daisy Sijtema

Aanmelden lezing middeleeuwse vrouwen films