Instaplezing: Wijven in de wereld van de Gebroeders van Lymborch

Bezoek de tentoonstelling Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen en neem 5 januari deel aan een lezing over wat wij kunnen leren over middeleeuwse wijven uit het werk van de Gebroeders van Lymborch.

In het onderzoek naar en de literatuur over de Gebroeders van Lymborch staan vaak mannen centraal. Er is uitgebreid geschreven over hun mannelijke opdrachtgevers, Jean de Berry en Filips de Stoute, en hun relatie tot de kunst van de drie broers. Ook oom Johan Maelwael ontbreekt in geen enkel verhaal. In hoeverre heeft hij hun werk beïnvloed? Of er zelfs aan meegewerkt? Maar wie we zelden tegenkomen zijn de vrouwen uit het leven van deze drie Nijmeegse schilders. Tijdens deze lezing staan zij centraal. Wat leerden zij van hun moeder, borduurster Metta Maelwael? Hoe droeg Isabella van Beieren bij aan de loopbaan van de drie broers en hun oom Johan Maelwael aan het Franse hof? En met welke vrouwen kwamen zij in aanraking aan het Franse hof?

Over de spreker

Lieke Kamphuis studeerde geschiedenis in Nijmegen en deed vervolgens de master Medieval Studies in York in Engeland. Daarnaast heeft zij recent de master kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit afgerond, waarbij zij is afgestudeerd op het gebruik van kleding in het werk van de Gebroeders van Lymborch om bepaalde personen en groepen betekenis toe te dichten. Vanaf 1 januari 2023 is ze directeur van de Stichting Maelwael Van Lymborch en het Gebroeders van Lymborch Huis.

Datum en tijd

De lezing wordt gegeven op donderdag 5 januari 2023 om 16:00 uur. De lezing duurt ca. 45 min.

De lezing is inbegrepen bij het museumticket, géén extra toeslag.

Deelnemen

Voor de lezing hoef je je niet tevoren aan te melden, je kan tijdens je bezoek zo instappen op vertoon van je museumticket.