Fotoalbum renovatie Kasteel Wijchen

Kasteel Wijchen wordt gerenoveerd. Op deze pagina is de voortgang van de renovatie te volgen. De foto’s zijn gemaakt door Dick Vogelzang.

Klik op een foto om een weekalbum te openen.

2021 – week 34 t/m 36

Op de keldervloer komt een op maat gezaagd klassieke steentje: passen en meten dus. En voor de bedrading zijn heel veel kabels nodig. De indeling van de Raadzaal wordt ook al zichtbaar. De brede trap tussen de 1e en 2e verdieping is gebeitst. Net als het houtwerk in de voorkant van de 1e verdieping. De keldertrap is nog buiten gebruik.

Ondertussen zijn de herinrichtingswerkzaamheden in ons museum nu echt gestart. Eerst was er nog wat sloopwerk, weghalen van de wanden van het voormalige schatkamertje, en opruimwerk te doen. Enkele (delen van) vitrines zijn verwijderd. Daarna is de oude vloerbedekking verwijderd en de vloer geëgaliseerd. Het opbouwen kan beginnen!

2021 – week 28 t/m 34

Inmiddels is de bestrating van de binnenruimte klaar. De lift is gemonteerd. En de glazen kap is boven de binnenplaats geplaatst. (dronefoto door Frank Flydrone)

Wij als museum hebben alle spullen van de museumzolder verhuisd naar een tijdelijke opslag. De herinrichting van ons museum kan nu echt beginnen.

2021 – week 24 t/m 27

Er is veel gebeurd deze weken. Er zijn nieuwe voorzetramen geplaatst, de glas-in-lood ramen zijn door vaklui hersteld en opnieuw (ouderwets met stopverf) geplaatst en de leidekker heeft leien op het dak geplaatst.
Op de eerste verdieping zijn oude doorgangen dichtgemetseld en worden de luchtbehandelingsbuizen weggewerkt. Ook is een nieuw keukenblok geplaatst.
In de kelder is op verschillende plaatsen stucwerk aangebracht. Dit gebeurt niet te strak zodat je het verschil met het oude bijna niet ziet. De ruimte voor de nieuwe trap vanuit de kelder naar de begane grond is wel strak gestuukt. Oud en nieuw gaan hand in hand. In de loopgoot is beton gestort en worden vloeren opnieuw bestraat. De toiletten zijn betegeld.
Op de binnenplaats zijn de bouwsteigers verwijderd. Er is een koof geplaatst waar de glazen toegangsdeur moet komen. De slangen voor de vloerverwarming zijn aangelegd en het beton is gestort. Wat een ruimte! Ook is te zien waar het kijkglas op de binnenplaats gaat komen.
Op zaterdag 26 juni kregen geïnteresseerde raadsleden een rondleiding om met eigen ogen de stand van zaken van de renovatie te bekijken.

2021 – week 22 en 23

In de kelder is beton gestort. De ramen en voorzetramen worden geschilderd in de kleuren zoals naar voren gekomen uit het kleurenonderzoek. De steunconstructie voor de glazen overkapping is geplaatst. De leien dakpannen kunnen weer teruggeplaatst worden. In de vergaderruimtes zijn vloerdozen voor electra en netwerkkabels aangelegd en worden de netwerkkabels doorgetrokken.

2021 – week 15 t/m 21

Op dinsdag 25 mei bracht het college van Wijchen een bezoek aan het kasteel. Ze kregen een rondleiding om de vorderingen van de renovatie te bekijken.
Ondertussen gebeurt er van alles in het kasteel: schilderen, stucen, renoveren van deuren. En repareren van de zuilen op de binnenplaats waar de glazen wanden en deuren zijn weggehaald.

2021 – week 11 en 12

Deze weken is verder gewerkt aan de deuren in o.a. de Raadzaal en de installatie van de luchtbehandeling.

2021 – week 9 en 10

Van bovenaf is te zien dat er gaten in het dak zijn gemaakt. Dit is om de overkapping van de binnenplaats voor te bereiden. De gaten leveren unieke doorkijkjes op en met een mooi zicht op de toren.
Verder in het kasteel vorderen de werkzaamheden voor het systeem van de luchtbehandeling. Overal en door alle wanden zie je de glimmende buizen terug.
Het gewelf in de kelder is hersteld. Het gat in de vloer in de trouwzaal is weer gedicht.

2021 – week 7 en 8

Buiten vliegen de ganzen boven de kasteelgracht. Binnen vordert het leidingwerk en het gat in het plafond onder de trouwzaal is weer dicht. Op de eerste verdieping is een een heel systeem van ventilatiebuizen aangebracht.

2021 – week 5 en 6

Rondom het kasteel sneeuw- en ijspret, binnen is er hard doorgewerkt. Ook aan de karakteristieke bogen in de kelder. Met speciaal gemaakte mallen worden deze bogen op een ambachtelijke manier hersteld. Er is ook gewerkt aan het leggen van leidingen voor de nieuwe toiletten en de verwarming. Boven de doorgangen voor de luchtbehandeling zijn metalen I-profielen geplaatst om de druk op te vangen.
Ook nam de fotograaf een kijkje op de 2e verdieping, waar ons museum is gevestigd. De zijden aan de binnenplaats zijn vrijgemaakt om de gaten t.b.v. bevestiging glazen overkapping te kunnen boren en alles is afgedekt met folie.

2021 – week 3 en 4

In de trouwzaal is voor de deur naar de raadzaal een gat in de vloer gemaakt. De stenen boog in de kelder moet gerestaureerd worden en daarvoor moet men er ook van bovenaf bij kunnen. En vanuit de kelder is er een doorkijkje naar boven. Verder zijn de toiletgroepen in aanbouw en worden de pas gestraalde deuren in de verf gezet.

2021 – week 2

Er is weer veel gebeurd. Er is een nieuwe elektriciteitsaansluiting gelegd. Deze ging over de kasteelgracht onder de brug door.
Op één van de foto’s zie je ook de prachtige deuren en kozijnen op de begane grond die schoon zijn gestraald. Er kwam zoveel stof vanaf dat het brandalarm meerdere keren afging.
De bekisting voor de looproute in de kelder was al eerder klaar. Nu tijd voor het storten van het beton. Vanaf de voortuin pompte Verbo Betonpomp & Betonservice uit Wijchen het beton naar de kelder. Een trilnaald haalt de luchtbellen uit het gestorte beton.
Voor de rioolleiding heeft men door de (dikke) muren moeten boren.

2021 – week 1

Het nieuwe jaar is begonnen. Er is hard gewerkt aan het maken van de bekisting van de zijwanden van de looproute in de kelder. Inmiddels zit ook de bewapening er in. Komende week gaan ze het beton storten in de bekisting. En op dit moment werken ze aan de aansluitingen van de nieuwe electra.Op de eerste verdieping zijn gaten gemaakt om buizen voor de luchtbehandeling door te laten. Dan valt ook op hoe dik de kasteelmuren zijn!

2020 – week 51

Op 17 december werd al vroeg begonnen met het storten van het beton in de loopgoot.

2020 – week 50

In de kelder van het kasteel is hard gewerkt aan het maken van de bekisting en de bewapening van de loopgoot. De loopgoot is de wandelroute in aanleg. Deze route loopt langs de historische vondsten in de kelder. Waar straks de toekomstige bezoekers van het kasteel wandelen. Gaan we verder naar de eerste verdieping dan is ook daar hard gewerkt. De tussenwanden zijn eruit gesloopt.

2020 – week 49

Ter voorbereiding op het plaatsen van de glazen kap zijn op de binnenplaats steigers geplaatst. Er is gestart met herstel van het metselwerk in de kelder. En er is beton gestort voor de vloeren in de kelder en het ondersteunen van de muren.

2020 – week 47

Een grote verrassing. Archeologen hebben een 7 meter lange funderingsmuur gevonden. Aan de grote van de stenen te zien stamt de muur uit de 14e eeuw. Oude deuropeningen komen tevoorschijn en herstelwerkzaamheden van de kozijnen worden voorbereid.

2020 – week 46

2020 – week 45

Verrassende aanwezigheid van oude resten van het kasteel. Zoals een tweede waterput (17e eeuw) met waterafvoergootje, waar vroeger het vuile water door werd weggespoeld. Als het klaar is kunnen we straks om deze put lopen. Kijk ook hoe mooi het licht naar binnen straalt.

2020 – week 44

De ruimtes in het kasteel zijn groter geworden. In het souterrain zijn de oude toiletten weggehaald. Zo is er meer te zien van de mooie gewelven in de oorspronkelijke ruimte. Er stroomt weer daglicht door de ramen van het souterrain van het kasteel. Deze ramen waren dicht gemetseld. Ook op de binnenplaats van het kasteel zien we nu een mooi ruimtelijk effect. Op deze plek zijn de glazen wanden van de galerij eruit gehaald.

2020 – week 42

De tussenwanden worden gesloopt en de moderne vloeren in de kelder worden verwijderd en via een loopband afgevoerd.

2020 – week 40

In alle ruimtes worden beschermingsmaterialen aangebracht en het originele houtwerk wordt ter bescherming afgetimmerd. In de kelders wordt gestart met het uitgraven. Het uit te graven looppad is aangeven met markeringen.

2020 – week 38

De containers en bouwhekken zijn geplaatst. De bouwhekken zijn opgefleurd met doeken. Op deze doeken ziet u diverse kasteelfoto’s en het Wijchen= logo. De doeken nemen u mee in een reis door de tijd. Historische foto’s gecombineerd met foto’s van het huidige kasteel en een indruk van het kasteel na de renovatie.

2020 – week 37

Om ruimte te maken voor bouwverkeer en containers zijn op het voorterrein beelden en beplanting weggehaald en de bomen gesnoeid.

2020 – week 36

Foto’s van het kasteel, van kelder tot toren, vlak voor de start van de renovatiewerkzaamheden.

Deel dit bericht