Gelderse Smaken: recept oktober

Ga terug

Dit najaar werken acht kleine Gelderse musea met het thema voeding en gerechten. Er zijn exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten voor jong en oud, voor oud- en nieuwkomers, voor leerlingen en toeristen.

In het kader van dit project wordt elke maand een recept gepubliceerd. Hierbij het recept voor de maand oktober:

Melkmoes

Recept anno 2017

Benodigd:
1,5 liter gortepap
2 handen vluggort
200 gram rozijnen (gewone)
Kleine rookworst (uit een pak)
125 gram mager rookspek (gesneden in pakje)
Bosje kervel en bieslook
1 schepje suiker.

Kook de spek ongeveer 20 minuten in een laagje water met de vluggort. Voeg de laatste vijf minuten de rozijnen en gesneden worst toe. Roer het met de suiker door de gortepap. Daarna de kruiden erdoor roeren. Koud eten of warm met een beetje stroop. Eet smakelijk.

Anders dan toen
Dit melkmoes-recept is in de loop van de jaren ontstaan en wijkt ondertussen nogal af van de traditionele melkmoes. Mijn buurvrouw kookt de melkmoes nog met echte karnemelk, weet ik. Ze zet de karnemelk en gort op het vuur en blijft dan roeren tot het kookt: “Al staat de koning voor de deur, ik blijf roeren want anders gaat het schiften”. Voor een goede karnemelk gaat ze speciaal op pad. Ze haalt ze bij een boerderij.
Ook gebruikt ze nog altijd de grote rozijnen, die ze samen met de worst een half uur kookt in een klein beetje water. Ook de kruiden gaan daarbij. De rauwe kruiden van mij vindt ze wat raar, maar de smaak is prima, moet ze bekennen. Zelfs de spek vindt ze lekker. Van huis uit is ze wel een groot stuk spek gewend, maar ze vond dat nooit zo lekker en laat het in haar eigen melkmoes weg. Dat schepje suiker gaat er bij haar ook in. Mmm, lekker.

Vriend Museum Nijkerk

(Foto: Gelderse Smaken Museum Nijkerk)

 

Deel dit bericht