Heropening museum 27 februari

Ga terug

In Museum Kasteel Wijchen wordt de laatste hand gelegd aan de vernieuwde presentatie van de vaste collectie. 27 februari 2022 gaan we open voor publiek en laten we met trots het resultaat zien. Het kasteel, de kasteelwinkel en TIP (Tourist Information Point), zijn al open sinds 1 februari.

De renovatie van Kasteel Wijchen -uitgevoerd door de gemeente in 2020-2021- heeft het museum aangegrepen de eigen vaste presentatie opnieuw vorm te geven tot een modern en tijdloos ‘beleef’museum. De archeologische collectie is aangevuld met kleine interactieve onderdelen. Eyecatcher is een historische Bronstijdboerderij die over de hele lengte van de tussenverdieping in de ruimte komt te ‘hangen’.

Kelder

De kelder is één van de weinige plekken in het kasteel dat de brand van 1906 heeft doorstaan en waar de oudste geschiedenis van het kasteel nog te zien is. Met de renovatie van het kasteel is een gedeelte van de vloeren verdiept, zodat er een looproute in de kelder is ontstaan waar bezoekers door kunnen, ook rolstoelgebruikers. Langs de route worden met moderne middelen voormalige bewoners van het kasteel uitgelicht. Ook de 17e eeuwse keukens zijn gerestaureerd en te bezoeken.

Emilia van Oranje Nassau

Eén van die bewoners was Emilia van Oranje Nassau, derde dochter van Willem van Oranje, die met haar echtgenoot Emanuel van Portugal in het kasteel heeft gewoond. Het tragische liefdesverhaal van Emilia en Emanuel wordt verteld in de presentatie en in rondleidingen.

Tentoonstelling

Naast de vernieuwde vaste presentatie is vanaf 27 februari de fototentoonstelling ‘Ons Kasteel’ te zien. Met de fototentoonstelling laat het museum het bijzondere proces van renovatie en vernieuwing zien. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een bijzondere publicatie.

Kasteel, kasteelwinkel en TIP

Het 17e-eeuwse kasteel is met een grootscheepse opknapbeurt in zijn oude luister hersteld. Sinds 1 februari zijn de deuren van het kasteel weer open. Je bent van harte welkom een kijkje te komen nemen. Op zoek naar een leuk cadeautje of toeristische tips in Wijchen en omgeving? Bezoek dan de kasteelwinkel en TIP op de binnenplaats van het kasteel.

Heropening museum

Het museum wordt 26 februari officieel heropend. Vanaf 27 februari ben je van harte welkom ons vernieuwde museum te bezoeken.

Deel dit bericht