Koninklijke onderscheiding voor conservator

Ga terug

Woensdag 28 april 2021 is Ben Teubner (68) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ‘ontving’ zijn Koninklijke onderscheiding online van burgemeester Bruls voor zijn verdiensten als vrijwilliger bij de AWN – Vereniging van vrijwilligers in de archeologie, Afdeling Nijmegen – en conservator van het Museum Kasteel Wijchen.

Ben Teubner is sinds 1982 lid van de AWN Nijmegen afdeling en gedurende 20 jaar bestuurslid geweest. Hij heeft aan talloze archeologische opgravingen meegewerkt en diverse opgravingen hebben landelijke bekendheid gekregen zoals de Kopse Hof en St. Josephhof. Ben Teubner heeft mede een belangrijke rol gespeeld bij het voorkomen van grootschalige vernieling van de grafheuvels door ondeskundig bosbeheer in de Hatertse en Overasseltse Vennen.

Binnen de AWN Nijmegen ontstond de werkgroep middeleeuws Nijmegen die uiteindelijk resulteerde in de oprichting van de stichting Stadsarcheologie. Ben Teubner heeft deze samen met toenmalig stadsarcheoloog Jan Thijssen opgericht en is momenteel nog het enige actieve lid uit de beginperiode, 1987. Met zijn opgebouwde grote deskundigheid kan hij vele vondsten van de vindplaats en/of cultuurperiode voorzien en zorgt zo voor archivering van de gegevens.

Conservator Museum Kasteel Wijchen

Op 5 november 1989 is Ben Teubner voor 4 uur per week aangesteld als assistent-conservator van Museum Kasteel Wijchen. In deze functie assisteerde hij conservator Jan Thijssen en nam hij de uitvoerende museumtaken tot zijn rekening. Sinds de opening van het museum in het kasteel – 4 februari 1996 – is Ben conservator van het museum.

Al die jaren zette Ben zich naast zijn werk als basisschoolleerkracht in voor het ontsluiten van de museale collectie . Om dit naar behoren te kunnen doen, was hij veelal op vrijwillige basis – en soms tot in de late uurtjes – in Kasteel Wijchen te vinden. Zijn persoonlijke inzet, visie en kwaliteit zijn direct verbonden aan het succes van Museum Kasteel Wijchen en daarmee van groot cultuurmaatschappelijk belang voor het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal.

Bestuur, staf en vrijwilligers van Museum Kasteel Wijchen feliciteren Ben van harte met zijn onderscheiding.

Deel dit bericht