Nu te zien

Te zien van 11 november 2018 t/m 10 maart 2019

Strengels & Letters

Boeken maken in middeleeuws Gelre

Algemene opvattingen over de middeleeuwen bevatten nogal wat clichés en vooroordelen, zoals ‘Iedereen was analfabeet’ en ‘Boeken werden geschreven door monniken’… Maar wat blijkt? In de middeleeuwen ging het er niet zoveel anders aan toe dan nu. Er waren boekverkopers, er waren boeken ter vermaak, er waren administratieboeken en kalenders. Er waren prachtig gebonden boeken voor de rijkeren en er waren simpele schriftjes, gebruikt door eenvoudige lieden.

Hoe belangrijk deze regio in de vijftiende eeuw was op het gebied van boeken, toont het Batenburgs Getijdenboek. Het is in opdracht gemaakt door de familie Van Bronckhorst-Batenburg, onder wie het kleine stadje Batenburg grootse tijden beleefde.

Maar ook de ‘gewone’, simpele gebruiksboeken die niet opvallen door hun pracht en praal, zijn waardevol. Wie goed kijkt, ziet een schat aan informatie. Zo waren ze in de middeleeuwen al zeer bedreven in het hergebruiken van materialen en het maken van leeshulpmiddelen. Een mooi voorbeeld is de strengel, een verbinding tussen katernen. Dit is een lus, gevormd door een schuin opgerold reepje perkament, waarvan de einden enige malen om elkaar gewonden zijn. Verstrengeld dus.

Wat is er te zien en te beleven in de tentoonstelling? Stap in de wereld van de perkamentmaker, de papierschepper, de verluchter, de boekdrukker en tenslotte de boekbinder. Kom meer te weten over het Batenburgs Getijdenboek  en ontdek wie de heren Van Bronckhorst-Batenburg waren. Blader door een prachtige kopie van het Zweder Getijdenboek, ook wel facsimile genoemd. Kortom, dompel jezelf onder in middeleeuws Gelre en ontdek dat elk boek uniek is!

Activiteitenprogramma

15 december Open rondleiding expositie
15 december Workshop Nijmeegs boekje maken
22 december Demonstraties boekbinden en verluchten/td>
23 december Workshop Druktechniek voor jong en oud
27 december Workshop Boeken maken
27 december Workshop Kalligraferen
28 december Demonstraties Boekdrukken, boekbinden en verluchten
30 december Demonstraties boekbinden en verluchten
6 januari Workshop Verf maken en miniatuur schilderen
19 januari Open rondleiding expositie
10 febuari Demonstratie Boekdrukken
16 februari Open rondleiding expositie
16 februari Demonstraties boekbinden en verluchten
17 februari Lezingenmiddag
23 februari Demonstraties boekbinden en verluchten
24 februari Workshop Strengels maken
7 en 8 maart Boekendokter in het museum
10 maart Middeleeuwse dag

 

Kijk voor meer informatie bij activiteiten.

Mede mogelijk gemaakt door:

 

Deel dit bericht