Originele brief Emilia te zien tot en met 23 juni

Ga terug

In de lopende tentoonstelling Emilia van Oranje Nassau. Kasteelvrouwe in Wijchen is de originele brief van Emilia aan de Staten-Generaal, waarin zij bericht over haar geheime huwelijk met Emanuel van Portugal, te zien. De originele brief is echter erg kwetsbaar en mag beperkt tentoongesteld worden. Daarom is de brief nog maar tot en met 23 juni 2019 in ons museum te bewonderen.

Emilia werd op 10 april in 1569 geboren in Keulen, als derde en jongste dochter van Willem van Oranje en zijn tweede vrouw, Anna van Saksen. Op 19 jarige leeftijd wordt zij gastvrouw aan het hof van haar broer Maurits. In haar nieuwe functie komt Emilia in contact met allerlei hooggeplaatste gasten. Bij een van de vele ontvangsten op het Binnenhof ontmoet zij de bijna even oude Don Emanuel van Portugal, die diepe indruk op haar maakt. Emanuel stelt zich voor als Prins van Portugal, troonpretendent in ballingschap, met aanspraken op de Portugese kroon. In werkelijkheid is hij een buitenechtelijk kind van de Portugese troonopvolger.

Het klikt tussen Emilia en Emanuel en ze geven te kennen dat ze willen trouwen. Dit valt helemaal niet in goede aarde bij de Oranjes, vooral niet bij broer Maurits die grote bezwaren aanvoert: een gemengd huwelijk tussen de calvinistische Emilia en de katholieke Emanuel is ondenkbaar. Emanuel beschikt over weinig middelen, hij is een bastaard en omdat Portugal is ingelijfd in het Spaanse koninkrijk moet ook zijn kans op de Portugese troon als allerminst realistisch worden beschouwd. Het paar besluit daarom in het geheim te trouwen. Op 7 november 1597 sluit een katholiek priester in Den Haag het huwelijk. Emilia is dan 28 jaar oud.

In een brief aan de Staten-Generaal bericht Emilia van haar geheime huwelijk. Ze beschrijft hoe het zover is gekomen en verdedigt haar besluit. Ze schrijft dat hun liefde zodanig begon te groeien dat alleen de dood hen zou kunnen scheiden. Ze zou haar geluk zelfs niet willen ruilen voor het fortuin van de rijkste monarch ter wereld.

De brief van Emilia is een van de bijzondere bruiklenen die te zien zijn in de tentoonstelling. De originele brief is tot en met 23 juni te bewonderen. Daarna zal een replica van de brief te zien zijn.

 

 

Deel dit bericht