Regionale geschiedenis

De afdeling Regionale Geschiedenis begint waar de archeologie eindigt – in de Middeleeuwen – en gaat door tot de Nieuwe Tijd. In Museum Kasteel Wijchen kun je spannende verhalen vinden. Bovendien is er een vaste tentoonstelling over het roerige verleden van de vijf kastelen in de regio: Hernen, Batenburg, Leur, Balgoij en Wijchen.

Spannende ontwikkelingen in en rondom Wijchen zijn niet beperkt tot de archeologische tijdsperiodes. Voor Wijchen zijn de laatste eeuwen ook vaak roerig geweest. Het strategisch gelegen Land van Maas en Waal is vaak het decor geweest van de strijd om macht, eerst tussen lokale vorstenhuizen, en tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de Duitse bezetter en de legers van de geallieerden. Ook kort geleden heeft Wijchen een aantal regelingen moeten verwerken – van een naoorlogs dorp van nog geen drieduizend mensen tot het huidige aantal van bijna veertigduizend inwoners.

Naast de vaste opstelling in het museum over de kastelen van Wijchen, Hernen, Batenburg, Balgoij en Leur worden er regelmatig wisseltentoonstellingen georganiseerd rond een bepaald thema. Voor informatie over wisseltentoonstellingen zie Tentoonstellingen .

Deel dit bericht