Renovatie Kasteel Wijchen

De trots van Wijchen is het renaissancekasteel met zijn gracht. De historie hiervan gaat terug tot de veertiende eeuw. Het kasteel is samen met andere bijzondere gebouwen in het centrum, zoals De Oude Molen, de Antonius Abt-kerk, ‘t Laantje en enkele klassieke panden, hét historische visitekaartje van Wijchen.

Restauratie nodig

Het kasteel is voor Wijchen en haar inwoners een bijzondere locatie. Van buiten ziet het er prachtig uit, de binnenkant is een ander verhaal. Door meerdere verbouwingen in de 20e eeuw is er weinig meer van het oorspronkelijke kasteel te ervaren. Ook is een deel van het kasteel niet voor iedereen toegankelijk. Het is verder niet handig ingericht.
Tot slot zijn door verzakking van de toren scheuren ontstaan in de keldervloeren en de gewelven. Daarom moet de fundering van de toren worden hersteld.
De gemeente Wijchen is in mei 2020 begonnen met de restauratie van Kasteel Wijchen. Eind 2021 zal het kasteel weer in oude glorie te bewonderen en te gebruiken zijn. Zo wordt deze bijzondere historische plek in Wijchen nog aantrekkelijker voor inwoners en bezoekers.

Oude luister

Het 17e eeuwse kasteel herstellen we met deze grootscheepse opknapbeurt in zijn oude luister. Zo krijgt de binnenplaats een glazen dak en wordt daarmee een volwaardige ontvangstruimte. Diverse kamers in het kasteel krijgen hun originele karakter terug. Verder wordt de kelder gedeeltelijk uitgediept, waardoor bezoekers een rondje door de kelder kunnen maken. Ook komt onder de oude gewelven een nieuwe archeologische tentoonstellingsruimte. Het kasteel wordt beter toegankelijk, zodat iedereen ervan kan genieten.

Bouwkundig herstel

Ook ‘achter de schermen’ krijgt het kasteel een bouwtechnische opfrisbeurt. Een verbeterde luchtafvoer en duurzame warmteregeling zijn kostbare ingrepen, maar maken het verblijf in dit erfgoed aangenamer. Verder heeft de kasteeltoren inmiddels wat scheuren en verzakkingen. Tijdens de werkzaamheden wordt daarom de fundering hier en daar versterkt om verdere verzakking tegen te gaan. Tot slot zullen de vergaderzalen voortaan beter te gebruiken zijn voor maatschappelijke en culturele activiteiten.

Betere zichtbaarheid van museum

Belangrijk bij de restauratie is dat het museum beter zichtbaar is in het kasteel. Daarom verplaatsen we de entree van het museum van de zolderverdieping naar de overkapte binnenplaats. Zo worden bezoekers direct welkom geheten in het museum dat het kasteel óók is. Tevens krijgt de VVV een informatiepunt in het kasteel.

Samenwerking

We werken in dit investeringsproject met een aantal partijen samen:

  • Gemeente Wijchen
  • Provincie Gelderland
  • Toerisme Veluwe, Arnhem, Nijmegen (toerisme VAN) voor de exploitatie van de VVV
  • Architectenbureau Verlaan & Bouwstra
  • Monumentencommissie
  • Museummakers
  • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • Diverse fondsen

De renovatie van het kasteel is te volgen via het fotoalbum.

Deel dit bericht