Emilia van Oranje Nassau. Kasteelvrouwe in Wijchen

Te zien geweest van 22 maart 2019 t/m 2 februari 2020.
(Na 8 september 2019 alleen in de weekenden i.v.m. renovatie Kasteel Wijchen)

“Toen Willem van Oranje in 1584 werd vermoord, liet hij een ontredderd volk en een vrijwel bankroet gezin na. We konden ons de verdrietige gezichten van zijn weduwe en van zijn twaalf zonen en dochters enigszins voor de geest halen, want ze werden stuk voor stuk geschilderd. Behalve dat van prinses Emilia van Nassau (1569-1629), Willems derde dochter, die ons door haar buitensporig gedrag juist zo nieuwsgierig maakt naar haar uiterlijk. Van haar was tot voor kort geen enkel authentiek portret bekend.”
Coppens, T. (1991, 19 november), Prinses Emilia, zoals zij was. NRC

Voor het eerst duikt er een portret op van de ’geleerde Emilia’, geschilderd door Daniël van den Quecborn. De enige beeltenis die we hebben van Emilia van Nassau, geboren op 10 april 1569. Een leven vol pieken en dalen, ‘buitensporig gedrag’, intriges, liefde en verdriet.

Nederland heeft één duidelijke ‘lieu de mémoire’ van Emilia: het Kasteel in Wijchen. In 1609 koopt Emilia samen met haar echtgenoot Emanuel van Portugal in Wijchen een vervallen burcht met een daarbij behorend landgoed. In de daaropvolgende jaren laten zij op de oude fundamenten een nieuw kasteel bouwen. Vanaf 1615 vertoeft het paar er regelmatig. Wijchenaren kennen de muurankers in de vorm van de twee verstrengelde E’s van Emilia en Emanuel en er is ook een serie symbolische voorstellingen te zien op de binnenplaats en aan de buitenkant van het kasteel. Ze houden de herinnering aan het echtpaar levend.

Maar Emilia is meer dan alleen de eigenaresse van Kasteel Wijchen. Haar bijnaam, ‘de geleerde Emilia’, suggereert een intelligente vrouw die op het Binnenhof in Delft als gastvrouw optreedt voor haar ongetrouwde broer Maurits. Deze rol vervult zij voortreffelijk totdat de jonge Portugese prins Emanuel zijn opwachting maakt. Het begin van een tragisch liefdesverhaal…

De tentoonstelling vertelt het verhaal over een bijzondere vrouw in een roerige tijd. Unieke bruiklenen brengen Emilia tot leven. Deze zijn afkomstig uit het Nationaal Tegelmuseum, Kasteel Huis Bergh, Historisch Kookatelier Eet!Verleden, Bureau Leefomgevingskwaliteit Archeologie Nijmegen, Museum Het Valkhof, Graafs Museum, Musea Zutphen, Atelier Libri, Museum Arnhem, Teylers Museum en Koninklijke Verzamelingen. (N.B.: na 8 september 2019 zijn enkele bruiklenen niet meer te zien in de tentoonstelling.)
Beleef het verhaal van een sterke, onafhankelijke vrouw die in de vroege zeventiende eeuw haar ‘mannetje’ moest staan.

Mede mogelijk gemaakt door:

Het Nationaal Tegelmuseum, Kasteel Huis Bergh, Historisch Kookatelier Eet!Verleden, Bureau Leefomgevingskwaliteit Archeologie Nijmegen, Museum Het Valkhof, Graafs Museum, Musea Zutphen, Atelier Libri, Museum Arnhem, Teylers Museum en het Koninklijk Archief.

Zij/Hij in Gelderland: vrouwen in de hoofdrol

De tentoonstelling is ook onderdeel van de het samenwerkingsproject Zij/Hij in Gelderland: vrouwen in de hoofdrol van 8 kleine musea in Gelderland.

 

Deel dit bericht