Ode aan Maas & Waal

Te zien geweest van 12 september t/m 13 december 2020*

Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Het gebied van Maas en Waal is prachtig. Niet voor niets wonen hier al eeuwenlang mensen. Vruchtbare kleigronden, hoge (en dus droge) oeverwallen, rivieren vol vis. Rivieren bieden bescherming tegen aanvallen van buitenaf en zijn tegelijk belangrijke verkeers- en handelsroutes.

In de Romeinse tijd vormt de Rijn/Waal de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes genoemd. We hebben veel aan de Romeinen te danken, maar aan het landschap tussen de rivieren veranderen de Romeinen niet veel. Dit geldt ook voor de Merovingers en Karolingers in de vroege middeleeuwen. Het blijft grensgebied.

Ons cultuurlandschap is vanaf de middeleeuwen grotendeels door mensenhanden gevormd. Dat is goed te zien in het Land van Maas en Waal. In 1327 vaardigt graaf Reinoud II, graaf van Gelre, zijn land- en dijkbrief uit, waarin het bestuur en het beheer van de dijken worden geregeld. Het zal alleen nog eeuwen duren voordat het gebied veilig is voor dijkdoorbraken en overstromingen.

De tentoonstelling ‘Ode aan Maas & Waal’ was een bijzondere lofzang op (leven met) de rivieren. Een prachtige verzameling schilderijen, foto’s, sculpturen, etsen en tekeningen afkomstig uit musea en privécollecties toonde dit unieke landschap.

Het Land van Maas en Waal beleven als een sprookje? Maak een wandeling door de natuur in een bijzondere belevingsruimte, ingericht door studio Maartse Hazen. Ontdek de dieren die leven in dit gebied van dichtbij. Leuk voor jong en oud!

De tentoonstelling is te zien in het Koetshuis van Kasteel Wijchen en museumtuin De Tuun.

Favoriete plekje?

Heb je een favoriete plek in het Land van Maas en Waal? Stuur dan een foto van deze plek naar contact@museumwijchen.nl met een korte uitleg. De foto krijgt een plek in de tentoonstelling.

Meer ontdekken?

Polders in het Land van Maas en Waal voerden 625 jaar lang discussie (Omroep Gelderland)

This image has an empty alt attribute; its file name is Video-Polders-in-het-Land-van-Maas-en-Waal-voerden-625-jaar-lang-discussie-300x142.jpg

Twan loopt van de Waal naar de Maas (Omroep Gelderland)

This image has an empty alt attribute; its file name is Video-Twan-loopt-van-de-Maas-naar-de-Waal-300x149.jpg

Denkend aan Holland

This image has an empty alt attribute; its file name is Video-Denkend-aan-Holland-300x154.jpg

Ruimte voor de Rivier (Rijkswaterstaat)

This image has an empty alt attribute; its file name is Video-Ruimte-voor-de-Rivier-Rijkswaterstaat-300x137.jpg

Met steun van

Deze tentoonstelling kwam mede tot stand door financiële steun van:

This image has an empty alt attribute; its file name is gemeente-wijchen-logo-groot-300x192.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is logo-provincie-gelderland.png

* Wegens de coronamaatregelen is de tentoonstelling slechts tot 14 december 2021 te zien geweest.

Deel dit bericht