Thuis! 150 jaar wonen in Wijchen en haar kernen

Te zien geweest: 20 september 2015 t/m 6 maart 2016

Wonen en je thuis voelen. Dat gebeurt in Wijchen al eeuwenlang. Geen wonder dat met de sterke bevolkingsgroei in de afgelopen honderdvijftig jaar veel mensen zich wilden vestigen in Wijchen. De plaats is enorm gegroeid en heeft zich ontwikkeld van een klein dorp tot een gemeente van meer dan veertigduizend inwoners. In de tentoonstelling Thuis! 150 jaar wonen in Wijchen en haar kernen werd een beeld getoond van hoe dit proces is gegaan.

De explosieve groei heeft zich vooral afgespeeld vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw tot nu. De verschillende grote uitbreidingen zijn goed zichtbaar op kaarten en luchtfoto’s. Persoonlijke verhalen van de eerste bewoners gaven een beeld van het ontstaan van het hart en de ziel van deze wijken. Tegelijkertijd gaven diverse archeologische vondsten die tijdens de bouw naar boven kwamen, een kijkje in het leven op dezelfde plek ongeveer drieduizend jaar geleden.

Ondanks het grote aantal inwoners heeft Wijchen nog veel aspecten van het dorpse gevoel weten vast te houden. De vele cafés, de bijnamen, families die er al generaties lang wonen, de typisch Wijchense liederen en de kermis zijn kenmerkend voor het “wij in Wijchen” gevoel. Daarnaast gaven kunstwerken van verscheidene lokale (amateur)kunstenaars een beeld van deze bijzondere plek tussen de twee grote rivieren. In de tentoonstelling kwamen ook de specifieke kenmerken van de omliggende kernen van Wijchen aan bod. Tot slot werd een blik geworpen op de toekomst met nieuwe plannen en visies op wonen. Wat is uw woonwens?

Deel dit bericht