Wat is het allermooiste kasteel van Nederland?

Ga terug

De ANWB organiseert de verkiezing van het allermooiste kasteel van Nederland. Nederland telt nog ongeveer 550 kastelen. Wat vind jij het allermooiste kasteel van Nederland? Doe mee en stem!

In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de ANWB 50 kastelen, waaronder Kasteel Wijchen, geselecteerd.

Kasteel Wijchen is de trots van Wijchen en haar inwoners. Het renaissancekasteel met zijn gracht is hét historische visitekaartje van Wijchen, met een bouwgeschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. De oorspronkelijke motte werd een kasteel.

Door meerdere verbouwingen in de 20e eeuw was er weinig meer van het oorspronkelijke kasteel te ervaren. Een restauratie was nodig. Het 17e eeuwse kasteel is in 2020 en 2021 in zijn oude pracht hersteld. Scheuren en verzakkingen in de kasteeltoren zijn aangepakt en diverse kamers in het kasteel hebben hun originele karakter terug. De kelders zijn gedeeltelijk uitgediept en voor het eerst te bekijken. De binnenplaats heeft een glazen dak gekregen en ‘achter de schermen’ is er hard gewerkt: een verbeterde luchtafvoer en duurzame warmteregeling. Kostbare ingrepen, maar ze maken een verblijf in ‘de parel van Wijchen’ aangenamer.

Breng je stem uit

Op het stemformulier vind je alle 50 deelnemende kastelen. Tot en met 6 maart kun je stemmen door te klikken op het kasteel van jouw voorkeur. Natuurlijk hopen we dat je op Kasteel Wijchen stemt. Niet alleen Kasteel Wijchen zetten we zo op de kaart, maar door toeristen naar het kasteel te trekken, helpen we ook de ondernemers in Wijchen en omgeving.

Uitslag

De stemming bepaalt welke kastelen eindigen in de Top 5 die in maart bekend wordt gemaakt. Een deskundige jury kiest hieruit het kasteel dat zich het Allermooiste kasteel van Nederland mag noemen. De winnaar wordt maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) bekend gemaakt op de Dag van het Kasteel.

Deel dit bericht