Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen

Te zien van 20 november 2022 t/m 7 mei 2023

De middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren. Vrouwen komen er amper aan te pas. Klopt dit beeld wel? Middeleeuwse vrouwen hadden in de Lage Landen best veel rechten: ze dreven handel, verkondigden hun mening en drukten wel degelijk hun wil door. Deze ‘wijven’, het middeleeuwse woord voor ‘vrouwen’, bevolkten de stad en het platteland. Hun positie verschilde minder van de hedendaagse vrouw dan gedacht.

In samenwerking met Het Gebroeders van Lymborch Huis presenteert Museum Kasteel Wijchen de tentoonstelling Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen. Een tentoonstelling over de positie van de vrouw in de 15de eeuw, zowel arm als rijk. Uit miniaturen van getijdenboeken, archeologische vondsten, literatuur, insignes en andere bijzondere voorwerpen komt een verrassend beeld naar voren over de positie en leefwereld van vrouwen. Een beeld dat anders is dan het in de 19de eeuw gevormde gedachtegoed waarmee wij zijn opgegroeid. De schijnwerpers staan gericht op een wonderlijke ‘wijvenwereld’!

Lees ook Middeleeuwse Girl Power.

Activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling Wijvenwereld organiseren we een afwisselend programma met activiteiten. Van workshops, lezingen, een modeshow tot aan een middeleeuws festival.

Deel dit bericht