Zij/Hij in Gelderland: vrouwen in de hoofdrol

Ga terug

Na de eerste, succesvolle, samenwerking van kleine musea in Gelderland (2017: Gelderse Smaken), presenteert deze groep zich opnieuw, nu met het thema ‘Zij/hij in Gelderland’. Met exposities, lezingen, workshops, themadagen en andere activiteiten is er veel te doen voor jong en oud, voor oud- en nieuwkomers, leerlingen en toeristen. Het betreft een samenwerkingsverband uit het Netwerk Directeuren Kleine Musea, o.l.v. Erfgoed Gelderland, het project is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Thema: Zij/Hij

Gelijke kansen voor vrouwen en mannen staan in het centrum van de belangstelling. Traditionele- en roldoorbrekende patronen worden onder de loep genomen. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is in 2019 ook ‘Zij/Hij’. Els Kloek heeft met de twee delen van haar boeken ‘1001 vrouwen’ landelijk aandacht gevraagd voor de rol van de vrouw in de geschiedenis.
Musea laten aan de hand van voorwerpen en verhalen de verschillende rollen van vrouwen en mannen (en meisjes en jongens) door de eeuwen heen zien. De traditionele rolverdeling kent interessante uitzonderingen en is aan verandering onderhevig.

Deelnemers

Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen:
Expositie ‘Vrouwen van Neerbosch: de emancipatiegeest op het kinderdorp Neerbosch’ met workshops.
Mei – juni 2019, vantlindenhoutmuseum.nl

Flipje en Streekmuseum Tiel:
Expositie ‘Mahina, ode aan de vrouw’ met cursus en workshops/wedstrijd portretfotografie.
Maart 2019, streekmuseumtiel.nl

Museum Kasteel Wijchen:
Expositie Emilia van Nassau 450 jaar, met rondleidingen en middeleeuwse dagen.
Maart t/m september 2019, museumwijchen.nl

Museum Nijkerk:
Expositie ‘Van de hoed en de rand’, historische en hedendaagse hoofddeksels uit Nijkerk en omgeving (i.s.m. uniformpettenfabriek Hassing in Nijkerk), met workshops, lezingen en educatie voor de groepen ¾ van het basisonderwijs.
Februari t/m 20 juli 2019
museumnijkerk.nl
Workshops vilten hoedjes maken: zaterdagmiddag 13 april en vrijdagmiddag 17 mei (13.00 – 16.00 uur), € 25,– p.p., o.l.v. Saskia Huijgens-Wouters van Vilt-atelier Sjapka uit Nijkerk. U maakt uw eigen hoedje! Inschrijven via info@museumnijkerk.nl

Museum het Pakhuis Ermelo:
Expositie ‘Vrouwen van Veldwijk’ met vrouwenroute en dansvoorstellingen.
8 maart t/m 31 oktober 2019, hetpakhuisermelo.nl

Nationaal Onderduikmuseum:
Expositie ‘Vrouw als spil in het verzet’, met lezingen, debat en expositie, uitgave, presentatie en lezing over de dames (Gerrie en Minie) Jolink
t/m 26 mei 2019, nationaalonderduikmuseum.nl

Museum Nairac Barneveld:
Expositie ‘Wonderlijke waaiers’ met educatief programma, lezingen en workshops.
17 mei t/m 31 augustus 2019, nairac.nl

Stadsmuseum Doetinchem:
Expositie Hij & Zij
24 september 2019 t/m 5 januari 2020, stadsmuseumdoetinchem.nl

Deel dit bericht